tisdag 27 mars 2012

Operation i sikte

Igår blev vi utskrivna från barn avd, fick med oss penicilin och ögondroppar. Läkaren försökte pracka på oss pulmicort med men där sa jag stopp, ingen idé att trycka i henne mediciner med kortison som inte fungerar.
På em åkte vi till mamma och pappa för att hämta Julia. Åt våfflor och kamben med potatissallad *mums*
Var inte hemma förän 21,30.

Vi sov ända till 7,45 idag riktigt skönt. Lämnade Julia på dagis, gick hem och satte oss ute på gården. Luna lekte och jag pratade med grannarna.
Ringde och fixade papper på NaB betyget som ska skickas in till högskolan.
Sen ringde det dolt nummer. Var en sektionsledare från DSBUS som berättade att Luna fått en operationstid. Den 16e April ska vi skrivas in och op den 17e.
Om exakt 3v ligger hon på op för sista gången på länge *hoppas jag*



TCPC= Total Cavo Pulmonell Cirkulation


Vid TCPC op lägger dom en tunnel utanför höger förmak upp till lungartärerna. Tunneln förlänger nedre hålvenen som annars går in i höger förmak. Då kommer allt syrefattigt blod gå direkt till lungorna utan att gå in i hjärtat.
Nu blandas det syrefattiga blodet från nedre kroppshalvan med det syrerika som ska pumpas ut i kroppen därför har Luna en lägre syresättning än normalt.

Efter TCPC kommer hon få normal syresättning men eftersom blodet rinner passivt till lungorna istället för att pumpas dit kommer det ta längre tid för blodet att komma till lungorna. Det gör att Luna inte kommer orka springa lika långt och snabbt som andra barn.
Men om det stannar vid att hon inte orkar springa så långt känner jag att det är en piss i havet- hon lever.
Hoppas verkligen att hon kommer igång med maten efter op, iaf att hon äter lite mer. Kommer nog ta tid att komma upp i fulla mål men en dag.
Hon är inte så knubbig längre, väger 11,5kg och är 84,5cm. Bara hon inte tappar mer är det ingen fara.

1 kommentar:

CC sa...

Skönt att få lite besked. Att bara gå och vänta är hemskt!