tisdag 26 juni 2012

Läst journalen igen

Tog fram och läste Lunas journal igen. Ska beställa den sista delen med.
Får alltid en klump i magen när jag läser om första op, hur nära det var att hon inte klarade sig. Blodtryck och syresättning sjönk trots att shunten var öppen, ingen klinisk förklaring varför hennes hjärta inte orkade. Hon behövde heparin och noradrenalin kontinuerligt för att hålla uppe blodtryck, godtagbar puls, syresättning och hade svår hjärtsvikt. NO gas hade ingen effekt så sista utvägen var ECMO. Hade mycket blödningar men de hölls under noga övervakning fram till ECMO avvecklades efter 2dygn.

Hittar alltid nya saker när jag läser och översätter ord som jag inte förstår vilket är MÅNGA.
Denna gången såg jag att hela Lunas tymus tagits bort vid första op, inte bara en del av den som läkaren sa. Detta har troligtvis haft stor negativ påverkan på Lunas immunförsvar.
Nästa person som säger att denna körtel inte har någon betydelse för immunförsvaret när barnen är små har jag lust att strypa...
Så många infektioner som Luna haft är inte normalt. Att infektionerna blivit färre nu när hon är äldre borde kunna förklaras med att tymus funktion minskar när barnet blir äldre.

Liten förklaring:
Tymus är en körtel som sitter framför hjärtat, i den mognar en viss typ av vita blodkroppar (t-trombocyter). Tymus är som störst när barnet är nyfött och krymper allt eftersom barnet blir äldre.

Visste att höger aortabåge delades men inte att den hade en så stor funktion. På den sitter två blodkärl, nyckelbensartären och ett till som försörjer höger sida av hjärnan och ansiktet med blod. Där satt även hennes 2a och 3e shunt. Trodde hon hade central shunt hela tiden men det var fel.
Högra bågen är numera placerad bakom luft och matstrupe istället för runt.

Undra vad nästa journal bjuder på för överraskningar.

-Mikaela

Inga kommentarer: