söndag 27 maj 2012

Upptäckter

Satt och kollade igenom bilder från Lunas alla sjukhusvistelser, ska göra ett album till henne.
Då hittade jag denna bild, ca 24h gammal

 Om ni kollar på Lunas naglar ser ni nog snart att det är något som inte stämmer. Undrar hur i hela hel*ete sjukvårdspersonalen kunde missa detta! Jag hade ingen aning om vad jag skulle kolla efter, nyförlöst och inte sovit på 36h- inte med i spelet alltså...

Hjärtfel är den vanligaste medfödda missbildningen. Personalen på neo verkade inte ha stött på ett sånt barn innan, hade ingen aning om vad dom skulle göra.
Vi fick inte klartecken på första läkarkollen 24h efter hon föddes då hon var snabbandad  (vilket jag påtalat flera gånger) så dom ville kolla henne igen några timmar senare, då var hon grå/blå och låg på 75% i syresättning.  
Som tur var hann Luna inte bli dålig innan dom satte in prostivas men att det skulle ta halva dagen innan någon ens kom på idén att kolla syresättningen är skrämmande. Mer utbildning behövs- den dom fått är uppenbarligen bristfällig.

Om dom haft som rutin att kolla syresättning hade Luna fått rätt vård snabbare. Inte ens idag har dom infört det, apparaterna är inköpta men det finns inte tid att utbilda personalen. UTBILDA personalen!? Vilken idiot som helst klarar att sköta en sån apparat. Sätt på den på en fot och sedan hand, skiljer det mycket eller ligger lågt ta om efter en stund. Fortfarande likadant tillkalla läkare. Svårt? NEJ!!

1 kommentar:

ida-maria sa...

På vårat BB var det rutin att kolla syresättningen i hand o fot när n-j föddes, det hade just det året blivit rutin, tack o lov. däremot saknar vi ju allt vad barnkardiolog heter här uppe