lördag 29 augusti 2009

Uppdatering...

Har haft fullt upp det sista men nu kommer lite info om vad som hänt sedan i måndags.
Tisdag hade hon ont i magen, lite dålig syremättnad så hon fick en grimma med syrgas istället för tratten. Hon har blivit av med allla dropp, urin katetern och artärnålen. Hon får fortfarande morfin men i spruta istället.
I onsdags kopplade dom bort pacemakern (trådarna sitter kvar). Mycket konstigt att dom inte drar trådarna nu då det kan blidas vätska runt hjärtat. Då blir det nya drän med sövning, respirator och vi får stanna ÄNNU längre. Trådarna ska dras någon dag innan vi får åka till Örebro....
Torsdags tog dom bort dränet, lungröntgen såg bra ut.
Fredag: det har läckt lite från dränhålet men ingen vätska kvar i lungorna. Operations såret har blivit lite rött så hon får antibiotika. Har tagit en blod och urin odling för att se vad för bakterie hon fått. Ätit 50ml på flaska :-) rekordet hittills. Haft svårt att syresätta sig idag, har både tratt och grimma med syrgas. Inget morfin idag och inge magont heller.
Satte en ny nål i foten med då cvk:n i ljumsken inte fungerar längre. Detta tog lång tid, 3olika som stack henne (2 av dem var narkossköterskor som ska kunna sånt). Hon är väldigt svårstucken och har segt skinn. Snart ska de sätta en ny cvk då det inte finns någon mer stanns att sätta en vanlig nål eftersom hon är så sönderstucken överallt.
Vid första försöket var 2 sjuksköterskor, jag och en av barnsköterskerna med. Luna var ganska lugn men låg och skruvade sig lite när den ena sjuksköterskan stack henne. Hon på 60% i sytemättnad vilket jag tyckte var helt ok då hon blev stucken. Men det tyckte inte barnsköterskan som tog tratten jag höll i och tryckte den i ansiktet på Luna som då fick panik. Hon blev alldeles blå och syremättnaden sjönk till 41%. Sjuksköterskan hade precis kommit in i ett kärl men när Luna fick panik och började kämpa emot för allt hon var värd åkte nålen ut igen. Gissa om jag kokade av ilska (detta gjorde att Luna blev stucken 7gånger till). Sa till sjuksköterskan som stack Luna att den där barnsköterskan rör inte henne igen....
Idag har hon haft dålig syremättnad men lungröntgen såg bra ut iaf. Dom har gjort ultraljud och shunten som sitter i hjärtat fungerar bra.
Hon får extra ventolin och koksalt för luftvägarna. Syrgasen gör att det blir torrt på slemhinnorna som då börjar producera slem och snor. Detta gör att hon har svårare att syresätta sig och får då mer syrgas. Blir en ond cirkel som är svår att ta sig ur. Hon får koksalt i näsan med för att lösa upp snoret och smörja slemhinnorna.
Om jag fick bestämma skulle syrgasen bara användas i nödfall, hon skulle få ligga lite lågt i syremättnad ett tag tills slemhinnorna återhämtat sig samt att alla onödiga och obehagliga saker får vänta om dom inte är livsviktiga förstås. Men som förälder till ett sjukt barn är man oftast helt omyndigförklarad....

1 kommentar:

♥Anna♥ sa...

blir ledsen när ja läser detta gumman, jag älskar dejj såå mycket!! Tänker på er så mkt !! puss